Reizigersdiarree
Reizigersdiarree is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen op reis. Afhankelijk van de bestemming heeft tot wel 50% van de reizigers hier last van. De diarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie met een bacterie en in enkele gevallen door een infectie met een virus of een parasiet. Je kunt diarree krijgen via besmet voedsel of water. Behalve hygiënische omstandigheden in het bezochte land, speelt ook de persoonlijke levensstijl een rol (eet- en drinkgewoonten, gebruik van medicatie).
Verschijnselen van reizigersdiarree
In de meeste gevallen begint de diarree in de eerste week van de vakantie. Het betreft vaak een onschuldige vorm van veelvuldige dunne of waterige ontlasting die na een paar dagen zonder behandeling overgaat. Ook kan de diarree gepaard gaan met koorts, buikkrampen, braken of bloed in de ontlasting. Een enkele keer duurt de diarree langer dan twee weken.
In welke landen komt reizigersdiarree voor?
Reizigersdiarree komt in alle landen voor, maar minder in geïndustrialiseerde landen met betere hygiënische omstandigheden. Je loopt vooral risico in (sub-)tropische gebieden zoals Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Als je van plan bent naar warme landen te reizen of naar een gebied met primitieve verblijfsomstandigheden, zorg dan dat je je goed voorbereidt.
Hoe kun je reizigersdiarree voorkomen?
- Persoonlijke hygiëne: was goed je handen na gebruik van het toilet, voor het koken en het eten.
- Veilig voedsel is goed doorbakken, gekookt of geschild, vermijd koud, rauw of onvoldoende verhit voedsel, zoals buffetten.
- Eet alleen fruit en groente dat je zelf gewassen of geschild heeft.
- Eet nooit rauwe schaal- en schelpdieren.
- Wees voorzichtig met eten uit stalletjes langs de weg.
- Gebruik geen ongekookte melk, ijsblokjes en schepijs.
- Gebruik mineraalwater uit flessen, ook tijdens het tandenpoetsen.
- Was keukengerei, borden en bestek goed af in hete sop. Bekers en glazen moeten ook schoon zijn.
Advies
Ondanks preventieve maatregelen kun je diarree niet altijd voorkomen. Het belangrijkste is dan om veel te drinken en uitdroging te vermijden. Kinderen en ouderen vormen een bijzonder kwetsbare groep. Naast extra drinkwater is gebruik van ORS (oral rehydration solution) aan te bevelen. ORS vult de suikers en zouten die het lichaam nodig heeft weer aan. Zorg voordat je op reis gaat dat je goed bent voorgelicht over het eventuele gebruik van diarreeremmers.
Wanneer contact opnemen tijdens je reis?
Ga naar een plaatselijke arts als je te weinig vocht binnenhoudt en er kans is op uitdroging. Kinderen onder de twee jaar en ouderen boven de 70 jaar moeten op de dag waarop de waterdunne diarree begint naar een arts. Ook als je bij diarree ernstig ziek bent, met koorts en bloed bij de ontlasting, moet je naar een arts. De bacteriële infectie moet dan met een antibioticum worden behandeld.